De zeehond
De zeehond komt veel voor in onze Noordzee, maar ook in de Schelde zijn deze dieren soms te vinden. Dit komt omdat ze de weg een beetje kwijt zijn geraakt. Wanneer die zeehonden in de Schelde terecht komen, kan het zijn dat ze ziek of gewond zijn. Dierenverzorgers zorgen dan goed voor deze zeehonden. Wanneer ze weer gezond zijn, worden ze terug in de Noordzee vrijgelaten. Ook in het noorden van de Atlantische Oceaan zijn zeehonden te vinden. De officiële naam voor een zeehond is trouwens phoca vitulina.


De zeehond heeft een vrij dik en gestroomlijnd lichaam. In vergelijking met de rest van zijn lichaam heeft hij een smalle kop met redelijk grote ogen, smalle neusgaten en grote neusharen. Wie al eens een zeehondje heeft gewreven, zal al gevoeld hebben dat die een gladde huid heeft. Deze huid heeft een licht- tot donkergrijze kleur, soms ook donkerbruin, met donkere vlekken. De buik van een zeehond is dan weer lichter van kleur. Een zeehond heeft vier vinnen om zich mee voort te bewegen.

Tijdens een zeehondenshow in de dierentuin zie je dat zeehonden vaak een vis krijgen als beloning voor hun trucjes. Dit is dan ook wat zij het meeste eten. Zeehonden kunnen zo’n 5 tot 8 kg vis eten per dag! Naast vis eten ze ook inktvis, schaaldieren en garnalen.

Jammer genoeg heeft de zeehond ook vijanden. Zijn grootste vijand is de mens. Sommige mensen doden zeehonden om van hun pels tassen, kledij,… te maken. Gelukkig zijn er heel wat mensen die dit ongepast vinden en hiertegen protesteren. Naast de mens heeft de zeehond ook haaien, orka’s en ijsberen als vijand. Deze dieren zien de zeehond als een lekkere maaltijd. De zeehond beschermt zich tegen deze vijanden door zich snel uit de voeten te maken. In het water kan de zeehond tot wel 35km/u zwemmen. Wanneer hij zich op land bevindt, gaat dit jammer genoeg niet zo snel vooruit.

Net zoals de mens en andere dieren plant ook de zeehond zich voort. Dit gebeurt in augustus. De draagtijd van een zeehond is 10 à 11 maanden. Na deze periode wordt er een schattig babyzeehondje geboren op een zandbank. Heel zelden kunnen dit er ook 2 zijn. Een babyzeehond heeft bij de geboorte een witte wollige vocht. De kleine zeehondjes drinken gedurende 3 tot 6 weken moedermelk. In deze periode worden ze heel wat zwaarder door de voedzame moedermelk. Wist je dat een babyzeehond die zijn moeder kwijtraakt een huiler wordt genoemd?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten